Vissza

Benyújtották az Országgyűlés elé az új szakképzési törvényt



2019. október 29-én benyújtották az Országgyűlés elé a T/7843. számú törvényjavaslatot a szakképzésről. A tervezet a Szakképzés 4.0 stratégia ez év tavaszi elfogadását követően szabályozza a szakképzés új törvényi kereteit.

 új szakképzési törvény



2019. október 29-én benyújtották az Országgyűlés elé a T/7843. számú törvényjavaslatot a szakképzésről, amely közvetlenül a https://www.parlament.hu/irom41/07843/07843.pdf linkről érhető el. A tervezet a Szakképzés 4.0 stratégia ez év tavaszi elfogadását követően szabályozza a szakképzés új törvényi kereteit.

Egyik legfontosabb eleme, hogy bevezeti az ötéves technikumi képzési rendszert, amelynek végeztével a tanulónak a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, az ötödik érettségi vizsgatárgyat a szakmai vizsga fogja kiváltani. A törvény hatálybalépését követően a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok. Az iskolai rendszerű szakképzést végzettség nélkül elhagyók számára létrehozza az úgynevezett műhelyiskolai rendszert. Keretjellegű szabályozás váltja fel az eddigi jogszabályt, a részletes szabályok megalkotását pedig alacsonyabb jogforrási (kizárólag kormányrendeleti) szintre utalja.

A tervezetet rövidesen egy részletekbe menő írásban fogjuk ismertetni.

2019-10-30 | Dr. Klész Tibor | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>