Vissza

Az OKJ-s képzési programok fejlesztése



2016-ban több lépcsőben változott az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet.

 

 

Az OKJ-rendelet 2016. augusztus 10-étől hatályos változata pontosításokat tartalmaz a szakképesítések adatait tekintve, de újabb szakképesítések beemelését, illetve törlését is magába foglalja. Ami átfogó változást jelent a 2016. augusztus10-i hatálybalépéssel, az a 11500-12 azonosító számú követelménymodul (Munkahelyi egészség és biztonság) kivezetése az OKJ-ban szereplő, az OKJ alapján átlagosan 500 órát meghaladó képzési idejű 32-es, 34-es, 52-es és 54-es szintű szakképesítések kötelező moduljai közül. Változás továbbá, hogy a 11499-12 azonosító számú követelménymodul (Foglalkoztatás II.) minimális óraszáma az iskolarendszeren kívüli képzések esetében 18 óráról 15 órára csökkent.

 

Az OKJ-rendelet 2016. szeptember 1-jével hatályba lépett módosítása az egyes hatósági jellegű képzések szakmai tartalmát is magában foglaló szakképesítések mellékletben történő megjelentetésére irányul. A melléklet tartalmazza a szakképesítés

− azonosító számát,

− megnevezését és

− a szakmai tartalomba épült hatósági jellegű képzés felsorolását.

 

A kormányrendelet 15. § (1) bekezdése szerint:

A felnőttképzést folytató intézménynek az engedélyében szereplő képzés képzési programját módosítania kell, ha az Fktv. 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti képzési kör esetén a szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményében vagy a kerettantervében meghatározott szakmai követelménymodulok száma, elnevezése, tartalma, vagy az OKJ-ban az iskolarendszeren kívüli képzésre előírt képzési időtartam úgy változik, hogy az érinti a képzési programban szereplő óraszámot.

 

A kormányrendelet előírása alapján az OKJ-s szakképesítések megszerzésére irányuló iskolarendszeren kívüli képzések képzési programjának fejlesztése – legalább a saját hatáskörben történő módosítás szintjén – minden olyan felnőttképzési tevékenységet folytató számára aktuális feladat, amely 2016. szeptember 1. után ilyen képzést kíván indítani.

 

Külső előíró-dokumentumok és a képzési program

 

Tartalmi kapcsolatok

 

Az alábbi táblázat abban kíván segítséget nyújtani, hogy az Fktv. szerinti képzési program tartalmi elemei milyen információforrásból, fejlesztési inputból származtathatók, beleértve a külső előíró dokumentumokat.

 

A cikk teljes egészében elolvasható a Szakképzési és Felnőttképzési Tanácsadó című folyóirataktuális számában.

2016-11-04 | Rettegi Zsolt | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>