Vissza

A szakmai vizsgák és a felnőttképzések kezelésére vonatkozó ajánlás



A cél: a szeméyles jelenlét biztosítása. Ha a vizsga valamely zárt, online rendszeren keresztül megtartható, akkor a bizonyítványt ki lehet adni. Ha nem megoldható, akkor a vizsgát el kell halasztani.


Az Innovatív Képzéstámogató Központ ajánlást tett közzé a komplex szakmai vizsgák és a felnőttképzések veszélyhelyzetben való megfelelő kezelésére.

Az ajánlás értelmében a kifejezett tiltás hiányában sem javasolt a szakmai vizsgák személyes jelenléttel való megtartása. Amennyiben a vizsga digitális eszközök segítségével (például zártláncú rendszer, Skype, Microsoft O365 stb.) távollévők között megszervezhető és jól dokumentálható, az a jogszabály szerinti vizsgával egyenértékűnek tekintendő, az OKJ-bizonyítvány kiadható. Amennyiben a vizsga az előző módon nem szervezhető meg, azt el kell halasztani.

A felnőttképzésekre vonatkozóan előkészítés alatt áll egy javaslat, amely iránymutatást ad a felnőttképzés szereplői számára. A kormánydöntésig a felnőttképző és a képzésben részt vevő megállapodása és kölcsönös együttműködése irányadó azzal, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó előírásokat fokozottan be kell tartani. Előnyben kell részesíteni a képzés digitális, távoktatási formáit, vagy ha ez nem lehetséges, a képzést el kell halasztani. További részletek: https://ikk.hu/hirek/iranymutatas-felnottkepzoknek.

2020-03-31 | dr. Klész Tibor | Felnőttképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>