Vissza

Online nyelvvizsgák



Az érettségi, a felsőoktatási felvételi és a diploma megszerzése szempontjából kulcskérdés a nyelvvizsga megléte. A jogszabály-módosítás lehetővé teszi az online vizsga megszervezését.

 koronavírus, nyelvvizsga

A nagypénteken megjelent, a veszélyhelyzet során teendő, egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020 (IV. 10.) kormányrendelet értelmében a számítógépes nyelvvizsgák lefolytatásához szükséges tárgyi feltételekkel rendelkező akkreditált vizsgaközpont akkreditációját az Oktatási Hivatal kérelemre a veszélyhelyzet időszakára módosíthatja, kiegészítheti, annak érdekében, hogy a biztonságosan beazonosítható vizsgázó a vizsgát nem az akkreditált nyelvvizsga helyszínen, elektronikus úton, az Akkreditációs Kézikönyvben meghatározott alapelvek szerint szabályszerűen tehesse le.

Mindez azt jelenti, hogy a nyelvvizsgaközpontok az országos veszélyhelyzet ideje alatt elektronikus (online) vizsgáztatási forma megteremtésével tehetik lehetővé a nyelvvizsga letételét, ha erre vonatkozóan kérelmet nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz. A Hivatal a nyelvvizsgaközpont kérelmét soron kívül, legfeljebb 8 napos eljárás során sommás eljárásban bírálja el. Az online vizsgáztatásra előírt feltételek teljesítésével a nyelvvizsgaközpont biztosítani tudja az online nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolítását, a vizsgázók biztonságos beazonosítását.

 

2020-04-15 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>