Vissza

Az iskolák tevékenysége június 2-ától



Június 2-ától az iskolák részben újra megindíthatják tevékenységüket. A működés új szabályrendszeréről dr. Maruzsa Zoltán köznevelését felelős államtitkár beszélt.

 koronavírus, digitális munkarend

Lapzártánk után jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár a Facebookon azokat az új szabályokat, amelyek alapján az iskoláknak júniusban meg kell szervezniük a tevékenységüket. Ezek lényege a következő:
A jelenlegi tanév – amint az már korábban is több fórumon elhangzott – nem hosszabbodik meg, 2020. június 15-tel véget ér. A március 16-tól bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend a tanév végéig érvényben marad.
– Új elem ugyanakkor, hogy 2020. június 2-ától az iskolaépületek megnyithatnak (hattak) a tanulók előtt, és lehetőség van a pedagógusok és a tanulók személyes találkozására. Erre egyéni felkészítés és kiscsoportban szervezett konzultáció céljából kerülhet sor, amelyek keretében a tantermen kívüli, digitális munkarend miatt az otthoni tanulásban lemaradók felzárkózhatnak a jelen tanév tananyagából.
– 2020. június 2-ától változott a tanulók felügyeletének a rendje is: ettől az időponttól kezdődően nemcsak a tankerületi központ által kijelölt intézményekben, hanem minden iskolában gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről. A tárca a felügyeleti rend fenntartását június 26-áig kérte az iskoláktól. Ez idő alatt biztosítani kell a tanulóknak a tanév közben szokásos étkezést is. A felügyeletben részt vevőknek június 2. és15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezni, június 16-ától pedig már a következő tanévre is készülhetnek.
– Az államtitkári bejelentés szerint a 2019/2020. tanévben hagyományos tanévzáró ünnepségek, ballagások nem lehetnek, de „átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár az adott osztályok számára, a hagyományostól eltérő, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon” ezek megszervezése is lehetséges. Az év végi bizonyítványokat is hasonlóképpen kérte kiosztani a szaktárca.
– 2020. június 2-ától újra működhetnek a pedagógiai szakszolgálatok is.

2020-05-22 | dr. Farkas Ildikó | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>