Vissza

A köznevelésben foglalkoztatottnak 2024. július 1. helyett 2025. január 15-ig kell az elektronikus azonosítási szolgáltatást igényelni



A státusztörvény szerint a köznevelésben foglalkoztatott július 1-ig köteles az elektronikus azonosítási szolgáltatást igényelni.

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény, azaz a Státusztörvény 160. §-ának (10) bekezdése értelmében a köznevelésben foglalkoztatott – a törvényben eredetileg megjelölt 2024. július 1. helyett – egy fél évvel későbbi határidőig, 2025. január 15-ig köteles a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatást és a hozzá kapcsolódó tárhelyet igényelni és erről a munkáltatónak írásban nyilatkozni.


A módosítás pont 2024. július 1-jén lép hatályba a digitális állam megvalósítása érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XII. törvény alapján. Ennek végső előterjesztői indokolása szerint az egyes foglalkoztatásra irányuló, személyi jogállási törvényekhez (például Kit., Küt.) hasonlóan a Státusztörvényben is indokolt érvényesíteni azt, hogy a foglalkoztatottak a munkáltatói intézkedéseket tartalmazó dokumentumokat elektronikus úton, már a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló 2023. évi CIII. törvényben meghatározott azonosítási szolgáltatással és tárhelyen keresztül kapják meg.

2024-07-02 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>