Vissza

Törvényjavaslat az iskolákba be nem vihető tárgyakra vonatkozóanTörvénymódosítást nyújtottak be többek között az iskolákba be nem vihető tárgyakról.

2024. június 10-én nyújtották be az Országgyűlés elé és másnap el is fogadták az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló T/8560. irományszámú törvényjavaslatot, amely többek között a köznevelésről, illetőleg a szakképzésről szóló törvényt is módosítani tervezi az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

A törvényjavaslat indoklása szerint az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal, illetve a diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális, illetve fizikai támadások az online és az offline térben egyaránt előfordultak. A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a tanuló csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák. Megjegyzi, hogy az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Ugyanakkor vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, ezért ezeket a pedagógus által meghatározott estekben a diákok tanulási céllal használhassák.

2024-06-14 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>