Vissza

Szociális ágazati felnőttképzésekÚj felnőttképzési követelmények jelentek meg a szociális ágazat szakmai képzéseire vonatkozóan.

 

A Magyar Közlöny 2022. április 29-i számában jelent meg a szociális ágazati képzésekről és vizsgakövetelményekről szóló 14/2022. (IV. 29.) EMMI rendelet. Ebben összesen 11 darab, a szociális ágazatban tartozó, a felnőttképzésről szóló törvény szerinti, jogszabály alapján szervezett képzés került meghatározásra. Ezek: a demenciával élők gondozója, az autista személyek gondozója, az idős személyek segítője, a fogyatékos személyek segítője, a pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, hajléktalan személyek segítője (PSZH segítő), a habilitációs kutya kiképzője, a mozgássérültet segítő kutya kiképzője, a jelző kutya kiképzője, a vakvezető kutya kiképzője, a jelnyelvi tolmács és a siket jelnyelvi tolmács képzés.


Az új rendelet meghatározza a képzés kötelező óraszámát, a szakmai előképzettségre vonatkozó előírásokat, a képzés leírását, valamint az előzetesen megszerzett tudás beszámításának és felmérésének szabályait. Emellett rögzíti a képzők kiválasztását, jogait és kötelezettségeit, a záróvizsga szabályait, dokumentumait, a vizsgabizottság összetételét és díjazását és a szociális ágazati képzések vizsgaelnöki névjegyzékének előírásait.

2022-05-05 | dr. Klész Tibor | Felnőttképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>