Vissza

2024-től is változnak a felsőoktatási pontszámítás szabályai2024-től tovább változnak a felvételi pontszámítási szabályok.

Szeptember elején jelent meg a Magyar Közlönyben a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról szóló 339/2022. (IX. 7.) Korm. rendelet, amely bizonyos elemeiben megváltoztatta 2024-ben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőkre vonatkozó pontszámítási szabályokat.

Az Oktatási Hivatal ehhez kapcsolódó tájékoztatása értelmében a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszám kétféleképpen állhat össze. Vagy a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az ún. intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat. A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki. További változás, hogy az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem lesz egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak.

2022-09-16 | dr. Klész Tibor | Felnőttképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>