Vissza

Eltérő szabályok a tanárok jogviszonyának rendkívüli vagy azonnali megszüntetéséreEgy kormányrendelet jelent meg a tanárok jogviszonya megszüntetése Kjt.-től és Mt.-től eltérő szabályairól.

 

A 2023. január 12-i Magyar Közlönyben jelent meg a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 4/2023. (I. 12.) kormányrendelet, amely a tanárok jogviszonyának rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással történő megszüntetésének eltérő szabályait tartalmazza.

A háborús veszélyhelyzet ideje alatt a nevelés és az oktatás folyamatosságának biztosítása érdekében megalkotott rendelet szerint a közalkalmazotti törvényben és a munka törvénykönyvében foglaltaktól eltérően a munkáltató rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással – az egyébként irányadó, a tudomásszerzéstől számított 15 napos határidő helyett – az adott tanév augusztus 1. napjáig, az augusztus 1. és a tanév befejezése közötti tudomásszerzés esetén pedig a következő tanév augusztus 1. szüntetheti meg a tanár jogviszonyát. A munkáltató azonban ezt a jogát mindkét esetben legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig gyakorolhatja.

2023-01-16 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>