Vissza

Tanárok éjszakája péntekenA múzeumok oktatást segítő programjaira hívják fel a pedagógusok figyelmét a Tanárok éjszakáján, amelyet pénteken rendeznek meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

 

Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója a programról az Aquincumi Múzeumban tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: folytatódik a 2013-ban hagyományteremtő céllal elindított, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) által életre hívott kezdeményezés. Kiemelte: céljuk, hogy a pedagógusok az elmúlt mintegy 10 éves időszak fejlesztéseit - amelyek a múzeumi tudásátadás, az élményszerű ismertszerzés terén történtek - be tudják vonni az oktatás folyamatába, a szórakoztatva tanulás, az élményszerű tanulás lehetőségét biztosítsák a múzeumon keresztül a diákoknak.     Hozzátette, hogy az idén 82 múzeum - 27 budapesti és 55 vidéki intézmény - részvételével rendezik meg a Tanárok éjszakáját. A pedagógusok számára 62 múzeum ingyenes belépést biztosít ezen az estén, amelyen szórakoztató programok, rendhagyó tárlatvezetések, beszélgetések várják az érdeklődőket.   

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára elmondta: a múzeumok pénteken rendhagyó, speciálisan a célcsoportnak szóló programokkal várják a pedagógusokat. Arról beszélt, hogy a múzeum az oktatás színtere lett az elmúlt időszakban. Mint mondta, az elmúlt uniós költségvetési ciklusban a múzeumok 5,5 milliárd forintot költhettek el olyan fejlesztésekre, amelyek segítségével a tantermi munka kiegészítésére alkalmas gyakorlóhelyekké válhatnak.  Saját tapasztalatait is megemlítve kiemelte: a gyerekek élvezik ezeket az új megközelítési formákat. Mint mondta, szükség van arra, hogy a kulturális örökséget, közgyűjteményi kincseket a pedagógusok segítségével eljuttassuk a gyerekekhez, akik ezután a családot is visszahívhatják a múzeumba.     

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a múzeumpedagógiai kínálat egyre nagyobb és tapasztalatok szerint a gyerekek szívesebben mennek múzeumba, ha ott a kiállításhoz kapcsolódó program is várja őket. Mint mondta, ezt igazolják a számok is: 2013-ban mintegy 620 ezer fiatal vett részt múzeumi programokon.     A Múzeumok Őszi Fesztiváljáról szólva kiemelte: az a céljuk, hogy személyes tapasztalaton, élményeken keresztül jussanak a gyermekek információkhoz és a szüleikkel együtt, családi környezetben tapasztalhassák meg a kultúra élményét.     

Cseri Miklós, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: a mintegy 180 intézmény részvételével megrendezett, hat héten át tartó Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik legnagyobb rendezvénye, csúcspontja a Tanárok éjszakája, amely Európában egyedülálló program. Kiemelte: a múzeumok számára az egyik legfontosabb célcsoport a diákság, a fiatalság és a hozzájuk tartozó család. Annak érdekében pedig, hogy eljusson hozzájuk a múzeumi programok híre, a tanárokat kell mozgósítani, mert a pedagógusok ösztönözhetik őket a programokon való részvételre - tette hozzá.   

Felidézte, hogy tavaly 122 ezren látogatták a Tanárok éjszakáját, amelyet idén a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forinttal támogat.     A sajtótájékoztatón elhangzott: a múzeumpedagógiai programok kiválasztásában segítséget ad a MOKK honlapján, a www.mokk.skanzen.hu oldalon a Múzeumi a la carte adatbázis, amely jelenleg 230 múzeum 804 kiállítását és 2300 múzeumpedagógiai foglalkozását tartalmazza.

2014-10-09 | mti | Módszertár

Szeretnék ilyen híreket kapni >>