Vissza

Köznevelési államtitkár: rendelkezésre áll a pedagógus-életpálya fedezeteA pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben - mondta köznevelési államtitkár.

 

Czunyiné Bertalan Judit rámutatott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai jelentősen nőttek, és a pedagógus életpálya következő fokozatainál - a Pedagógus II. és a mesterpedagógus besorolásoknál - a bérnövekményhez a források nevesítve szerepelnek a büdzsében.

Kifejtette: tartalmazza a költségvetés azt a többletforrás-igényt is, amely a 2013-as augusztusi kormánydöntés alapján az akkori megállapodás szerint, a szeptemberben esedékes arányosított 10 százalékos bérnövekményét jelenti. Ez reálértéken 3,4 százalékos emelkedést jelent - jelezte, hozzátéve: ezt a már megemelt bérekhez kell viszonyítani.

Az ígéretet tartják, a források megvannak a béremeléshez - jelentette ki. Czunyiné Bertalan Judit szerint egyértelműen látszik, hogy aki többet és jobban dolgozik, annak a pedagógus életpálya előrelépést és egzisztenciális biztonságot kínál.     

Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus életpálya merőben új bérezési rendszert jelent, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok először az összes közszolgálati dolgozók közül élhetnek az életpálya lehetőségével. A területen érdemi béremelkedés volt, és most a kormány a közszféra többi területén dolgozza ki az életpálya-modelleket. Ezeket egy szintre kell hozni - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért rögzítették a 101 500 forintot vetítési alapként.     

Ez az intézkedés "az infláció nem léte miatt" nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagógus életpálya kereseti elemeinél - mutatott rá, hozzátéve: emellé jön a Pedagógus II. fokozat, a mestertanári fokozat, illetve az általános szeptemberi fizetésemelkedés.     

Az adminisztratív és technikai dolgozókról elmondta: a pedagógus végzettséggel rendelkező, nem oktatói munkakörben dolgozóknak az életpálya szerinti besorolás működik szeptembertől. A nem oktatói munkát végző, nem pedagógus végzettségűek esetében dolgoznak a bérek rendezésén - jelezte Czunyiné Bertalan Judit.     Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvényjavaslat azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. A jövő évi költségvetést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.

2014-12-19 | mti | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>