Vissza

Széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallalA kormány nemcsak az oktatásban dolgozóknak, hanem azoknak a véleményét is igyekszik megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint például a szülők és a munkaadók – mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció.

 

Fotó: Botár Gergely, kormany.hu

Rétvári Bence elmondta: a konzultáció célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány a legjobban fel tudjon készülni a köznevelési kerekasztalra, a lehető legszélesebb körű köznevelési konzultációt indítják el Magyarország történetében, minden iskolának lesz alkalma elmondani a véleményét.

Azt várják a tankerület-vezetőktől, hogy gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit, javaslatait – mondta az államtitkár. Hozzátette: az elhangzottakat a tankerületi vezetők eljuttatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, és a minisztérium megosztja ezeket a véleményeket a köznevelési kerekasztal résztvevőivel.

Ezeken a szakmai megbeszéléseken ismertetik továbbá – fűzte hozzá –, hogy miként csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Ezzel kapcsolatban említette, hogy a pedagógusoknak az eddigiekhez képest egyharmadnyi időt kell online felületek előtt tölteniük, és bizonyos minősítésekre kettő helyett ötévente kerül sor. Kitért arra is, hogy a tanárok és intézményvezetők megkapják a köznevelési kerekasztal összehívásával kapcsolatos tájékoztatást.

Rétvári Bence hangsúlyozta: bizonyos irányokat fontosnak tartanak a köznevelés szempontjából, ezeken nem szeretnének változtatni. Ide sorolta a pedagógusok béremelésének folytatását, amelyre szavai szerint idén is 34 milliárddal több jut, az ingyenes tankönyvellátás bővülését, ami szeptembertől már az egész alsó tagozatot érinti, az ingyenes étkezést kapó gyermekek körének bővítését, valamint azt, hogy visszaszerezzék a „pedagógusi hivatás megbecsültségét”.

Utóbbival kapcsolatban részletezte: „a pedagógusbérek az elmúlt három évben átlagosan 40 százalékkal emelkedtek”, és  pedagógusi pályára is mintegy másfélszer annyian jelentkeznek, mint öt éve.

Úgy fogalmazott: látható, hogy sok kritikusa van a köznevelési rendszernek; közöttük egyrészt a szocialista pártot említette, amely szavai szerint „megpróbálja elfeledtetni”, hogy „akár egyhavi bért” vett el kormányzása alatt a pedagógusoktól és 381 helyen szűnt meg az oktatási tevékenység a szocialista-liberális kormányok idején, „utcára téve pedagógusok ezreit”, másrészt olyan szervezeteket, amelyeknek „nem a téma fontos, hanem a kormányzat politikája elleni tiltakozás”.

2016-02-01 | kormany.hu | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>