Vissza

Elkészült a Szakképzés 4.0 stratégiaAz Ipar 4.0-hoz kapcsolódóan múlt héten került bemutatásra a Szakképzési 4.0 stratégia. Ennek egyik legfontosabb eleme az ötéves technikumi képzési rendszer bevezetése, amelynek végeztével a tanulónak a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, az ötödik érettségi vizsgatárgyat a szakmai vizsga fogja kiváltani. Ezzel a felsőoktatásba történő továbbtanulás is egyszerűsödik.

 Az Ipar 4.0-hoz kapcsolódóan múlt héten került bemutatásra a Szakképzési 4.0 stratégia. Ennek egyik legfontosabb eleme az ötéves technikumi képzési rendszer bevezetése, amelynek végeztével a tanulónak a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, az ötödik érettségi vizsgatárgyat a szakmai vizsga fogja kiváltani. Ezzel a felsőoktatásba történő továbbtanulás is egyszerűsödik.

A tervek szerint a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok. Az elsősorban osztrák és német gyakorlatokra támaszkodó stratégia szerint aki végzettség nélkül hagyja el az iskolai rendszerű szakképzést, úgynevezett műhelyiskolában szerezheti a meg a szakmai végzettséget. A stratégia 21. századi szakképző iskolafejlesztési programrésze pedig megteremti annak a feltételeit, hogy a diákok korszerű eszközökkel, naprakész technológiával felszerelt tanműhelyekben tanulhassanak.

A stratégiát hamarosan részletes, elemző cikkben fogjuk ismertetni az Iskolaszolga című folyóirat hasábjain!

 

2019-03-20 | Dr. Klész Tibor | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>