Vissza

A köznevelési törvény mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességeA Magyar Közlöny 2019. március 22-i számában jelent meg az Alkotmánybíróság 9/2019. (III. 22.) AB-határozata a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvénnyel kapcsolatos mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megállapításáról.

 A Magyar Közlöny 2019. március 22-i számában jelent meg az Alkotmánybíróság 9/2019. (III. 22.) AB-határozata a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvénnyel kapcsolatos mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megállapításáról.

A határozatban az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a jogalkotó mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a törvényben vagy más jogszabályban nem alakított ki a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekekre, tanulókra vonatkozóan az egyéni szempontok megfelelő mérlegelését lehetővé tevő olyan további kedvezményszabályokat, amelyek a közoktatás során maradéktalanul biztosítják ezen gyermekek, tanulók – Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdése szerinti – védelmét.


Az Alkotmánybíróság ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. június 30. napjáig tegyen eleget.

2019-03-26 | Dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>