Vissza

Decentralizálta a KLIK-et az OrszággyűlésA KLIK átalakítása, a fenntartói és működtetői feladatok összevonása, differenciált pedagógus-béremelés - az oktatási törvényeket érintő módosítócsomagot fogadott el az Országgyűlés.

 

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami fenntartónál, differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket érintő módosításcsomag, amelyet elfogadott az Országgyűlés.     

A képviselők a módosításokat 120 igen, 64 nem és 1 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá.      

A köznevelési törvényt érintő változások között szerepel a pedagógusok differenciált béremelésének a lehetősége, a központi költségvetés adta keretek  figyelembevételével.     

Az állami intézményfenntartó - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) - helyébe állami fenntartóként, önálló költségvetési szervekként működő tankerületi központok lépnek. A  vonatkozó kormányrendelet értelmében 59 tankerület lesz, Budapesten 9 működik majd.     

Fontos eleme a módosításnak, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerét kiterjesztik a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra, mivel ez jelenleg csak a nevelési-oktatási intézményekben érvényesül.     

A módosításcsomag érinti a szakképzésről szóló törvényt, a társadalmi visszajelzések alapján, a köznevelési kerekasztal által is megerősítetten indokolttá vált annak lehetővé tétele, hogy a 2017-től bevezetendő ágazati szakmai érettségi vizsgát a tanulók középszinten is letehessék.     

Változik a felsőoktatási törvény is, a módosítás tartalmazza az állami felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását szolgáló kancellári rendszer, valamint a konzisztóriumok működtetésével kapcsolatos, a gyakorlat által felvetett szabályozási kérdések kezelését.         

2016-06-14 | mti.hu | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>