Vissza

Mégsem kell 2020-tól nyelvvizsga a felvételihezA felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet 2014 végén elfogadott módosítása szerint 2020. január 1-jén hatályba lépett volna az a változás, amely szerint alapképzésre és osztatlan képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik. Múlt héten ehhez képest a kormány döntött arról, hogy ez a rendelkezés mégsem lép hatályba, azaz a 2020-as felvételihez nem kell még általánosságban nyelvvizsga.

 

felsőoktatási felvételi
 
A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet 2014 végén elfogadott módosítása szerint 2020. január 1-jén hatályba lépett volna az a változás, amely szerint alapképzésre és osztatlan képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik. Múlt héten ehhez képest a kormány döntött arról, hogy ez a rendelkezés mégsem lép hatályba, azaz a 2020-as felvételihez nem kell még általánosságban nyelvvizsga.

A visszavonás oka, hogy a nyelvvizsga-követelmény teljesítésére a közoktatás jelenleg nem készíti fel a diákokat, illetőleg az, hogy például a 2018-ban az egyetemi, főiskolai alap- és osztatlan képzésekre bekerülők mindössze 69 százalékának volt középfokú nyelvvizsgája. A változást több szakmai szervezet és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is javasolta. Az emelt szintű érettségi azonban valószínűleg változatlanul megmarad mint bemeneti követelmény.

2019-11-11 | Dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>